Son Haberler
Anasayfa / yazılarım / SERDENGEÇTİ BİR ŞAHSİYET

SERDENGEÇTİ BİR ŞAHSİYET

Pocket
Bookmark this on Google Bookmarks

 

                Dimdik duruşunu unutmadığımız kişilikler vardır. Onlar,gözünü budaktan sakınmayan adamlardır. Tek arzular vatan, tek davaları adam yetiştirmek olan insanlardır bunlar. Siz onları unutsanız da, vatan onları unutmaz. Osman Yüksel de bunlardan biridir. Osman Yüksel Serdengeçti’ nin yaşamı, kendine ait değil, milletine münhasır bir hayattır. Onun yetiştiği dönemde Allah demek bile, büyük bir tasarruf ve göze almayı gerektirirdi. Ama o Allah davasının yılmaz eri olmayı hiç unutmadı. Adını ilk kez babamdan duymuştum.

Çıkardığı ilk derginin kapağına ya da alt yazısına:” Allah-Millet-Vatan Yolunda-“ yazacak kadar da cesurdu. Dergisinde ya da yazdığı mecmualarda her yazısı hapislik olan usta, yazmadan ve çile çekecek kadar okumaktan keyif alırdı. Yazdığı yazıları, kitapları mahkemede savunmaktan bitap düşen Osman Yüksel Serdengeçti, fikriyatımızda çok yer tutan bir üstattı. Sahibi olduğu Serdengeçti dergisi, Osman Yüksel’e serdengeçti ünvanını kazandırmıştır.O ismiyle müsemma bir kişilkti. Onu babamın kitaplığındaki Mabetsiz Şehir adlı sıradışı kitabından tanımıştım. Ankaranın ezansız ve izansız günlerini anlatan eser, tam bir manifestodur. Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?, Radyo Konuşmaları, Akdeniz Hilalindir, Ayasofya Davası, Mevlana ve Mehmet Akif, Türklüğün Perişan Hali, Gülünç Hakikatlar, Kara Kitap, Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı gibi esserleri mevcuttur.

Osman Yüksel Serdengeçti ve Necip Fazıl Kısakürek iki yakın arkadaştı. Yazdıkları yazılargibi  düşünceleri de ortak  olan şahsiyetler, birbirine çok destek çıkmıştı. Nüktedanlıları ve hazır cevap olmalarıyla ünlenen iki ünlü şahsiyetin bir hatırada:“ Türkçülerin “Tanrı Türk’ü Korusun” demesi üzerine Osman Yüksel Serdengeçti “Tanrı Türk’ü, Allah da Müslümanı Korusun” dediği rivayet edilir. İyi de bir hatip olan Osman Yüksel, tüm konuşma ve toplantılarında, ilim ve irfanından tavz vermezdi:” Sevgili kardeşlerim ben bugün bir partiliyim ama partizan değilim. Benim konuşmamda esen hava partizanlık havası değildir. Ben nerede, hangi şartlarda bulunursam bulunayım, fikirlerimden, davamdan zerre kadar fedakarlık yapmam.” Diyerek, iman davasındaki samimiyetini açık etmiştir. Onun sesli düşünen tok sesli düşüncelerini her daim rehber edindim.

Osman Yüksel Serdengeçti şiirleri, ham bir şiir olmaktan ziyade, tam bir dava ve mensubiyet şiirleridir. Şiir sesi ve rengi itibarıyla, Necip Fazıla; düşünce olarak da arkadaşı Fethi Gemuhluoğluna yakın bir münevverdir. Bir Kahraman Bekliyoruz adlı şiirinden alacağım parça, onun şiirini ve dünyaya bakışını çok iyi anlatır bir niteliktedir: “Ordularım yeniden Tuna’ya akın etsin! / Bir Yıldırım çaksın da uzağı yakın etsin! / Selam dursun karşısında bütün şerefler,şanlar! / Namını tebcil etsin,yıldızlar kehkeşanlar… / İçimde hiç sönmeyen bir fetih sevdası var. / Yavuz gibi diyorum:Bu dünya insana dar!” Evet, Yavuz gibi insana dar bir dünyaya talip olmak. Kahraman olmanın kitabını yazan adam, Osman Yüksel’dir. Şiir aralarında ve seçtiği kelimelerde, sanki bir Necip Fazıl gizlidir? Seni çok sevdik büyük dava adamı.

Kemiyete değil, keyfiyete bakan Osman Yüksel politik yaşamında da örnek bir kişilikti. Sırasıyla Adalet Partisi, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinde politika yapan Osman Yüksel, siyasete espritüel bir kişilik olarak renk katmıştır. Sivil iteatsizlik yaparak kravatı belini bağlayan usta, kendisini sorgulayan hakimin; burada Allah demek yasak bilmiyor musun sözüne:” Allah Allah diyerek yutkunup, kafa tutacak kadar da dik bir adamdı. Süleyman Demirel’in Adalet Partisi’nden Antalya milletvekili olduğunda o kadar çok kendi partisini eleştirir ki, Süleyman Demirel dayanamayıp: “Osman varken, muhalefet partisine ne gerek var”  diyecektir. Kendi partisinde eleştiri yapmak, bugün bile mümkün değil! Osman Yüksel Serdengeçti, Nurettin Topçu, Fethi Gemuhluoğlu vb. şahsiyetleri unutmamak bu milletin görevidir.

Osman Yüksel Serdengeçti hamasi ve politik kafasıyla bilinen birisi olmasına rağmen, onun hüzün ve aşk dolu şiirleri de mevcuttur. Şair Osman Yüksel, davası olan Osman Yüksel kadar sahicidir: “Artık olan oldu bize  / Gelsen de bir gelmesen de / Gelemeyiz biz yüz yüze / Gelsen de bir gelmesen de / Hep kendini çektin naza  / Yok bahara yahut yaza / Bıktım gayrı yaza yaza / Gelsen de bir gelmesen de..” Şarkı tadında mısralar. Beste ve güfte yatkın dizeler. Hepsi Osman Yüksel’in, hepsi de özel. Yazmak bizden, okumak senden ey okur. Maaşıyla çilekeş talebelere burs verip, on beş gün soğan ekmek yiyen adamdır Osman Yüksel Serdengeçti. Onu, bu vefadan dolayı da severiz.

Bulamazsın şiirindeki eleştirel dizelerle bitirelim : “Bir kere inkâra düstün mü yavrum, / Kendini aşmaya yol bulamazsın. / Vehimler şüpheler bozar ruhunu, / Seni kaldıracak el bulamazsın… / Elbet dünya döner, bizde döneriz, / Bir müddet parıldar sonra söneriz… / Yükseklerden enginlere ineriz / Halinden anlayan dil bulamazsın.” İnsanın faniliği,yaşamın geçiciliği, dünyanın eskimişliği bu kadar mı güzel anlatılır? İnkara ve köhne dünyaya böyle güzel mi eleştiri getirilir. Nur içinde yat, büyük dava ve şuur adamı. Sevenlerin çizdiğin yolda; milli, dini, insani bir duruşla ilerliyor. Bunu unutmak mümkün mü? Ektiğin tohumlar dala durdu, büyük adam.

İSA ÇOLAKER

 

 

 

Hakkında admin

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*