Her yıl on binlerce kitap basılan ülkemizde gençlerin iyi bir okur olması, bilinçli kitap okuması için ne yapmaları gerekli? Önce bir durum tespiti yapalım. Bize âlim lâzım, ârif lâzım, hakîm lâzım. Bu kavramların içini boşaltmış durumdayız. İlim, irfan, hikmet diyoruz ama bir taraftan da bu kavramları tuhaf bir şekilde avamileştirmiş durumdayız. Aslında bu kavramlar kurucu kavramlardır. Bizim hayatımızı, iç dünyamızı, ... Devamını Oku »
ŞİİR İŞE YARAR MI ?
Edebiyatın su üstüne çizgi çekmek gibisinden boşa bir uğraşı olduğuna inananların sayısı zamanımızda da az değildir. Edebiyat benim ne işime yarayacak diye soranlara her zaman rastlanmıştır. Okul çağındaki çocukların çözmek zorunda oldukları aritmetiğin hayatta ne işe yaradığını sordukları çok görülmüştür. Durum aslında üstesinden gelinemeyen her ders için öne sürülür. Coğrafya hayatta hangi işine yarayacak; Viyana kuşatmasının sebeplerini ve sonuçlarını bilirsem ... Devamını Oku »
SANA DİLDEN SORUYORLAR
Önce küçük bir okuma parçası: ‘Bir ölünün yakılması yaklaşık üç saat sürerken, ölüyü yakma görevi ailenin en büyük erkek çocuğuna düşüyor. Hindular ölülerini yakmaya ağızdan başlıyorlar. Çünkü Hindu inancına göre, insan, hayatta en fazla günahı ağzıyla (diliyle) işliyor.’ (Adem Özköse, Seyyah, Pınar Yayınları, sayfa 43) Bu paragrafla karşılaşır karşılaşmaz, Marifetname’ye bakma ihtiyacı hissettim. Orada, maddeler halinde, uzuvların, yani kulağın, gözün, ... Devamını Oku »