Son Haberler
Anasayfa / Etiket Arşivi: roman

Etiket Arşivi: roman

OSMAN ÇEVİKSOY’UN ÖMRÜMÜZ GURBET ROMANINDA ALMANYA’YA GÖÇ

Prof. Dr. Nurullah Çetin Giriş: İkinci Dünya Savaşı’nda büyük bir yıkıma uğrayan Almanya, bu enkazdan gelişmiş, ilerlemiş, kalkınmış bir ülke olarak çıkabilmek için dışarıdan işçi gücüne ihtiyaç duymuş ve bu doğrultuda 30 Ekim 1961 tarihinde Federal Almanya Cumhuriyeti’nin başkenti Bonn’da Almanya – Türkiye İşgücü Antlaşması imzalanmış ve Türkiye’den çok sayıda vatandaşımız, Almanya’ya işçi olarak göç etmiştir. 1973 yılına gelindiğinde Almanya’daki ... Devamını Oku »

KİTABİSTAN

Sevilen  / Toni Morrison Umut Tarlaları / José Saramago Cennet  / Toni Morrison Körlük   / José Saramago Katharina Blum’un Çiğnenen Onuru / Heinrich Böll Kadersizlik / Imre Kertész Çöl / J.M.G. Le Clézio Don Rigoberto’nun Not Defterleri / Mario Vargas Llosa Büyülü Dağ / Thomas Mann Fotoğrafta Kadın da Vardı / Heinrich Böll Altın Defter / Doris Lessing En Uzağından ... Devamını Oku »

HAYATIMIZ ROMAN  

                 Başlık, hayata nispetle söylenmiştir. Şöyle de sorabilirim, nasıl roman isterim? Roman, hayatı anlatır. Hayatın roman olması da biraz doğrudur. Roman, olabilecek olanı anlatmalıdır. Romanla ilişkim mesleğimle başlamamıştır. Gençliğimde de roman okurdum. Hilal Görününce, Minyeli Abdullah, Sürgün Öğretmen, İnce Memet ilk okuduğum romanlardır. Roman, edebiyatın cümle kapısıdır. Nedeni de hayatı anlatmasıdır. Modern zamanların iddialı türü romandır. Uzun vade de ... Devamını Oku »

Kemalettin TUĞCU’nun Kukla Roman Değerlendirmesi

ADI: KADER SOYADI: KAYMAK NUMARASI:164114039 BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ DERS: ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI ÖĞRETMEN: İSA ÇOLAKER     KUKLACI- KEMALETTİN TUĞCU A)ŞEKİL(DIŞ YAPI) Romanın Adı: Kuklacı Romanın Yazarı: Kemalettin TUĞCU Romanın Basıldığı Tarih: 2010 Romanın Yayınevi: Damla Yayınevi Romanın Ebatları: 19.5 (boy), 1 (genişlik) Sınıf Düzeyi: 4-5-6 Romanın Sayfa Sayısı: 96 Yazarın Hayatı:Kemalettin Tuğcu (d. 27 Aralık 1902 – ö. 18 Ekim 1996),[1] Türk yazar. 200’den fazla Türkçe romana imza attı. İstanbul’da doğdu. ... Devamını Oku »

HİKAYE-ROMAN KURAM KİTAPLARI LİSTESİ

  1.Ahmet Hamdi Tanpınar, 19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi, Çağlayan Kitapevi 2.Ahmet Hamdi Tanpınar, Edebiyat Üzerine Makaleler, Dergâh Yayınları 3.Mustafa Nihat Özön, Türkçede Roman, İletişim Yay., 4.Kenan Akyüz, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, İnkılâp Kitapevi, 5.Ahmet Kabaklı, Türk Edebiyatı 5. Cilt (Hikâye, Roman), T.E.V. Yay., 6.İnci Enginün, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Dergâh Yay., 7.Cevdet Kudret, Türk Edebiyatında Hikâye ve Roman, ... Devamını Oku »

SİNEKLİ BAKKAL

  Halide Edip Adıvar’ın ilk romanları ile Sinekli Bakkal arasında ro­man türü bakımından ayrım büyüktür. Onun için Sinekli Bakkal’a gel­meden önce, ilk romanları üzerinde kısaca durmak doğru olacaktır. Raik’in Annesi (1909), Seviye Talip (1910), Handan (1912) ve Son Eseri (1913), ilk örneğini Aşk-ı Memnu’da gördüğümüz, sorunu bireysel, psikolojik aşk romanlarıdır. Yazar, kahramanlarını yakıp yıkan bir sevgiyi dile getirmek istediği için ... Devamını Oku »

MÜSTEH-CİNLİK

                   Kitap okuru olmak bir ayrıcalıktır. Kuran’ın ilk vurgularından biri, kitap okuma eylemi üzerinedir. Dolayısıyla insan fıtratına vurgu yapan bir vahiy ürününün okuma vurgusu önemli ve anlamlıdır. Anlamlıdır diyorum, herkes kitaptan aynı manayı ve ilmi alamaz. Sadece okur ve yazar olur. Okumanın manevi iklimi ayrıdır. Tüm bunları söylememin nedeni ,son dönem moda tabiriyle kitaplara atfedilen müstehcenlik vurgusu. Müstehcen; ... Devamını Oku »

OKUNMASI GEREKEN ELLİ ROMAN

Edebiyat, yaratıcılığa dayanan bütün sanat dallarında olduğu gibi, özneldir. Belirli ve herkes için geçerli ölçütlerle değerlendirilemez bu alanda verilen eserler. Yine de edebiyat eserlerini, çağdaşları ve  toplum üstündeki etkilerinden yola çıkarak bir değerlendirmeye tutabiliriz. Özellikle söz konusu olan tür romansa, onların kendinden sonraki eserleri nasıl etkilediği, öbür yazın türleri üstündeki etkisinin ne olduğu ve okurların gözünde nasıl bir yer edindikleri ... Devamını Oku »

ROMAN ÇÖZÜMLEME YÖNTEMİ

                                          1.ŞEKİL(Dış Yapı)     1.Romanın adı. 2.Yazarın adı. 3.Baskısı,boyutu. 4.Önsöz. 5.Yazarın yaşamı,yaşadığı dönem ve eserleri.     2.MUHTEVA(İç Yapı)     1.Tema. 2.Konu. 3.Ana düşünce. 4.Tez,mesaj,ileti. 5.Özet. 6.Romanın türü,içerik yönünden(aşk,tarih,polisiye) 7.Olaylar.(Vakalar) 8.Kişiler(Kişi çatalı ya da küpü.Kahraman,karakter,tip..) 9.İnsan ilişkileri(sosyal ilişkiler) ... Devamını Oku »

ROMAN LİSTESİ

    1.Dublörün Dilemması,Korkma Ben Varım-Murat Menteş   2.Affedersin Hayat-Ahmet Günbay Yıldız   3.Tutunma-Durali Yılmaz   4.Ölü Zaman Gezginleri-Hasan Ali Toptaş   5.Ölerek Yaşıyorum-Haldun Hürel   6.Anayurt Oteli-Yusuf Atılgan   7.Amat-İhsan Oktay Anar   8.Yazıklar Çıkmazı-Üstün İnanç   9.Bana Uzun Mektuplar Yaz-Cihan Aktaş   10.Kaldrırım Mühendisi-Mehmet Nafi Ertemel   11.Nar Ağacı-Nazan Bekiroğlu   12.Dem,Gezgin-Sadık Yalsızuçanlar   13.Kafirun-Ahmet Tezcan   14.Aşk,Bit ... Devamını Oku »